Samtaleterapi | Gestaltterapi | Psykoterapi | Fredrikstad

Hva er det tredje skiftet?

Det tredje skiftet er et begrep som beskriver alt det som skjer etter at den formelle arbeidstiden er over. Når mange tenker på «skift», er det ofte de to første som kommer til tankene: det første skiftet, som handler om å være på jobb, og det andre, som er alt man gjør etter jobb, som for eksempel husarbeid, henting av barna, matlaging og andre daglige forpliktelser.

Men det er også det usynlige «tredje skiftet» – alt det mentale og følelsesmessige arbeidet vi gjør etter at fysisk arbeid og praktiske gjøremål er over. Dette kan være tanker og bekymringer om jobben, livet, forhold eller økonomi, som kan føles overveldende. Mange opplever at de bærer på en konstant indre belastning som de ikke nødvendigvis kan legge fra seg etter arbeidsdagen.

Dette kan føre til økt stress og utmattelse, da det ikke alltid er lett å sette grenser mellom arbeidsliv, husarbeid, familieliv og egen tid. Å erkjenne at det tredje skiftet eksisterer, er første steg mot å finne løsninger for å få en bedre balanse. Terapi kan hjelpe deg med å få mer klarhet i tankene dine, finne mestringsstrategier og lære hvordan du kan skape rom for ro og restitusjon etter krevende perioder. 

Det tredje skiftet kan inkludere:

  • Mental utmattelse: Bekymringer, planlegging og refleksjon over hva som skal gjøres i morgen eller hva som har skjedd i løpet av dagen.
  • Emosjonell bearbeiding: Å håndtere følelser som stress, frustrasjon, glede, eller tristhet, som er et resultat av dagens hendelser.
  • Forhold og familieliv: Økonomi, relasjoner eller å finne tid til egne interesser kan skape ekstra mental belastning.
  • Tanker og forventninger: For mange er det tredje skiftet preget av at man «jobber» videre i hodet, planlegger eller bearbeider hendelser, noe som kan gjøre det vanskelig å slappe helt av.